Voorstelling Team

By juli 14, 2016Uncategorized

joachim

Joachim (23) studeerde in januari af in de Toegepaste Informatica en is sindsdien fulltime bezig met zijn start-up Ori Omi. Hij liet een goedbetaalde job links liggen om zijn droom waar te maken. Ori Omi doet iPhone herstellingen op locatie waarbij transparantie en privacy op nummer één staan. Joachim speelde al vijf jaar met het idee en drie maanden geleden werd zijn pitch goedgekeurd door KBC Start It.

“Ik onderneem al sinds mijn veertiende. Eerst verdiende ik geld via een computerspel dat mijn vrienden en ik speelden. Met dat geld kocht ik op mijn zestiende tweedehands iPhones aan uit Amerika om ze hier te verkopen. Ze vlogen de deur uit, maar na enkele jaren kreeg ik problemen met de douane, dus hield ik ermee op. Ik studeerde Industriële ICT en vroeg aan mijn leerkrachten, allemaal ingenieurs, of ze mij konden helpen een iPhone te herstellen. Helaas was de leerkracht in kwestie geen grote hulp, integendeel. Toen dacht ik: ‘ik zoek het zelf wel op.’ Je kan een YouTubefilmpje kijken, het exact nadoen, maar dan weet je niet wat je aan het doen bent. Ik wilde dieper graven, en pluisde alle websites die ik kon vinden uit.  Toen kwam ik op het idee er een centje mee bij te verdienen. Het maakt niet uit hoeveel geld, ik krijg een thrill van ook maar iets te verdienen op mijn eigen manier, al is het twintig euro.”

“Eerst wou ik op mijn achttiende een repair shop openen, er waren er toen nog geen in Antwerpen. Het was makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je net van het secundair onderwijs komt. Mijn ouders wouden graag dat ik hoger onderwijs ging doen dus ben ik eerst mijn diploma Informatica gaan behalen. In tussentijd zag je overal repair shops opkomen en ik wilde niet weer één van de zovelen zijn. Als een sector heel drukbezet is moet je het op een totaal andere manier aanpakken dan de rest. Uber en Airbnb, al die peerplatformen, waren toen aan het opkomen. Ik zag dat van mij er wel inpassen. Ik ben mijn businessmodel zo gaan creëren dat wij herstellingen aan huis doen, dat wij een platform hebben waar mensen boekingen kunnen doen en dat er een hersteller naar de aangegeven locatie wordt gestuurd. Zo zijn onze klanten zeker dat hun privacy honderd procent beschermd is. Ze moeten geen codes afgeven en achteraf kunnen ze samen met ons alles uittesten.”

“Ik wist al lang dat ik dit wou doen dus heb ik van mijn achttien tot mijn 22 al mijn geld gespaard en gebruikt om mijn zaak op te richten. Ik heb voor 9000 euro onderdelen gekocht om voorbereid te zijn op veel herstellingen. Toen ik mijn pistolets in de Albert Heijn niet kon betalen, had ik spijt van die grote investering. Ik kan mezelf nog geen loon uitbetalen met mijn start-up maar dat hoeft niet, ik wil het geld gebruiken om te groeien. Als ik mezelf 1000 euro uitbetaal, is dat 1000 euro minder om Ori Omi te doen groeien. Als je alleen maar zou winnen en veel geld verdient, zou iedereen gaan ondernemen. Maar dat is niet het geval. Je gaat een hobbelige weg op en je weet nooit wat je tegenkomt.”

“Ondernemen zit in mijn bloed. Ik lees alleen maar business- of marketingboeken, ik kan geen roman lezen. Ik haat het om gewoon thuis te zitten en tv te kijken, ik vind dat niet leuk. Productief zijn en nadenken over ideeën die ik kan toepassen, dat is mijn ding. Ik kan ook niet onder een baas werken. Bij mijn voorgaande jobs heb ik telkens ontslag genomen. Als ik werk, geef ik me 110 procent. Ik zal mijn best doen, maar ik haat het.  Ook al verdien ik nu minder, ik ben zelf iets aan het opbouwen.”

“Ondanks dat ik nog niet veel geld verdien, I’m living my dream. En dat vind ik gewoon heerlijk. Ik zou het voor niets willen ruilen. Als ik een dag iemand anders zou mogen zijn, zou ik gewoon voor mijn eigen leven kiezen. De weg afleggen is belangrijker dan plots rijk zijn of een groot bedrijf hebben.”

Doorstart: de eigenschappen van een ondernemer

Joachim: “Je moet enkel ondernemen als je het gevoel hebt dat het in je zit. Het is iets niet te forceren is. Het allerbelangrijkste is je hart volgen. Als een vaste baan je passie is, is dat ook oké. Geluk betekent voor iedereen iets anders. Ga niet ondernemen omdat mensen in jouw omgeving het doen. Begin er ook niet te laat aan. Loondienst is voor mij een plan b, eerst wil ik proberen ondernemen. Want eens je de luxe van een vast loon gewend bent, denk ik dat het moeilijker is de stap te wagen.”

 

Praktisch: financiën en steun

Joachim: “Er zijn nog veel te weinig ondernemingen zijn in België. Het feit dat er veel mensen werkloos zijn, bevestigt dat. Als er meer ondernemingen zouden zijn, zou er meer werkgelegenheid zijn. Er is nog veel ruimte voor meer ondernemingen, ook in een klein land als België. Je moet ook niet per se enkel in België operaten. Als je software of een applicatie maakt kan je wereldwijd gaan. In België is horeca de grootste sector, maar er zijn zoveel andere sectoren waar er nog ruimte is.”

“België probeert nu ondernemen een beetje te hypen en ‘cool’ te maken met alle nieuwe steuninitiatieven. Maar ik had nooit van Start It KBC gehoord als ik niet toevallig met één persoon in contact was gekomen. Ik vind dat er veel te weinig initiatieven zijn. Veel bedrijven doen het voor hun imago en hun naam, ING heeft nu bijvoorbeeld ook een startersprogramma. Er mag voor mij altijd meer hulp zijn voor ondernemingen en start-ups, ik denk dat er nooit genoeg is. Zeker in België niet.”

Vooruitzicht: de toekomst

 

“Mijn grootste doel is om, eens ik succesvol ben, gastspreker te zijn op scholen. Om jonge mensen te inspireren en te motiveren om te ondernemen. Dat is iets wat ik zelf heel hard heb gemist. In Amerika is dat helemaal anders. Als ik mijn boeken niet had dan was ik waarschijnlijk nooit zo gemotiveerd geweest. Iedereen raadde mij af om te gaan ondernemen, ik kon bij niemand terecht. Ik wil jongeren doen inzien dat het wel kan. The sky is the limit, zolang je het zelf graag wilt. Bij ondernemen is er geen plafond, als je in loondienst werkt heb je dat wel. Daarom wil ik later graag mentor zijn van andere start-ups.”

Ik ben Tom, 22 jaar oud en wonende in het hartje van Antwerpen.

Joachim en ik kennen elkaar al heel lang. Op de leeftijd van 5 jaar waren we beste vrienden. En terwijl onze mama’s wat zaten bij te kletsen, speelden wij met de legoblokken. Maar toen ik na een paar jaar verhuisde, verwaterde ons contact.

Tot ongeveer drie jaar geleden. Joachim vroeg me toen of ik interesse had mee te werken aan zijn project. Maar opnieuw minderde het contact. Wanneer Joachim iemand zocht om hem te helpen met zijn onderneming, plaatste hij een oproep op Facebook. Ik sprak hem erover aan en het was meteen weer een schot in de roos.

Mijn interesse in mobiele telefoons begon al toen ik nog veel jonger was. Ik besloot er toen echter niets verder mee te doen. Zo studeerde ik af als leerkracht lichamelijke opvoeding. Je zal hierdoor snel merken dat ik heel enthousiast en sociaal ben. Ik kijk er alvast naar uit een babbeltje te slaan wanneer ik jouw iPhone kom herstellen.

Mijn naam is Jan, ik ben 22 jaar en ik woon in Antwerpen.

Mijn interesse in service en support is eigenlijk gekomen tijdens mijn middelbare studies. Ik studeerde wetenschappen-wiskunde en het gebeurde regelmatig dat de leerkracht mij vroeg om iets te maken/helpen aan de computer, printer, tv, beamer en andere elektronische toestellen. Zo ben ik zeg maar voor het eerst in aanraking gekomen met service en support.

Na mijn middelbare studies heb ik de mogelijkheid gekregen om vakantiewerk te doen op de Nationale Bank van België waar ik op de dienst Computer Services en Support ben terecht gekomen. Hier ben ik gaan beseffen dat service en support echt wel mijn ding is en dat ik daar later graag mijn beroep van zou willen maken.

Toen Joachim met de vraag kwam of ik het zag zitten om mee in zijn bedrijfje te stappen heb ik dus niet lang getwijfeld. Ik was blij dat ik deel mocht uitmaken van zijn droom.

Ik heb Joachim leren kennen op den basket. Een andere interesse van mij. We hebben enkele jaren samen in dezelfde ploeg gespeeld. Ik ben spijtig genoeg door blessures moeten stoppen met spelen maar ik ben nog altijd betrokken binnen den basket.

In mijn vrije tijd hou ik ervan om gezellig met enkele vrienden op café een pintje te gaan drinken. Verder ga ik graag op reis als mijn portemonnee dat toelaat.

Als je meer wilt weten, aarzel dan niet om vragen te stellen als ik je iPhone aan het repareren ben.

Mijn naam is Vone en ik ben 24 jaar oud.

Als student informatica heb ik een grote interesse voor technologie. Het heeft me vanaf een zeer jonge leeftijd gefascineerd en daarom heb ik besloten om er mijn beroep van te maken.

Ik ga graag om met mensen, ik ben hulpvaardig en zal alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat een klant tevreden is over mijn werk.

Werken bij Ori Omi is een goede aanvulling op mijn studie. Daarvoor ben ik vooral bezig met programmeren, webdesign, business intelligence etc. Daarom vind ik het leuk dat ik bij Ori Omi ook concrete herstellingen kan uitvoeren.

Ik kende Joachim vanop de hogeschool doordat hij ook informatica studeerde en we gemeenschappelijke vrienden hebben.

Nu de activiteiten van Ori Omi worden uitgebreid zocht hij nog een hersteller voor de regio Brasschaat. Ik was meteen enthousiast en besloot me aan te sluiten bij het team.

Indien je vragen hebt, aarzel niet om ze te stellen.

 

Hopelijk tot snel!

Credits : Kiara op de beeck, soe nsuki, Michelle Pairon en camille rumping